(ISC)², najveće svjetsko neprofitno udruženje certificiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost kroz suradnju sa Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u Hrvatskoj izgrađuje moderan i sveobuhvatan studijski kurikulum za kibernetičku sigurnost: poslijediplomski specijalistički studij „Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava“.

Kroz Međunarodni akademski program (IAP) Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i (ISC)² pružit će studentima akreditirane obrazovne tečajeve koji obuhvaćaju relevantne domene CISSP-a, svjetski poznatog certifikata za kibernetičku sigurnost. IAP je razvijen kako bi studentima i nastavnom osoblju omogućio stjecanje najnovijih vještina potrebnih za razumijevanje kibernetičke sigurnosti.

„Sektoru kibernetičke sigurnosti potrebno je više ljudi i više mjesta na kojima mogu razviti vještine potrebne da postanu profesionalci. S globalnim nedostatkom više od 3,1 milijuna stručnjaka, od čega samo u EMEA regiji više od 168 000 stručnjaka, njegovanje akademskog interesa i edukacija pojedinaca u cilju razvoja stručne karijere u tom sektoru, postaje pitanje od iznimne ekonomske i operativne važnosti “, rekla je Deshini Newman, direktor direktor (ISC)² za EMEA regiju.

U tijeku su upisi na specijalistički poslijediplomski studij Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava na Fakultetu organizacije i informatike!

Prednosti studijskog programa „Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava“ s obzirom na konkurenciju:

  • Studij izvode renomirani znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva koji su prepoznati u području informacijske sigurnosti (SAD-a, Slovenije, Cipra i ostalo).
  • U studij su uključeni stručnjaci iz prakse koji svojim iskustvom i znanjem pridonose shvaćanju i rješavanju konkretnih problema s kojima se polaznici studija svakodnevno susreću na svojem poslu.
  • U studij je uključena priprema za polaganje stručnih certifikata u području informacijske sigurnosti (npr. CISSP-a). Fakultet je potpisao ugovor s (ISC)2 (Acamenic Provider Agreement), najvećom svjetskom udrugom stručnjaka za sigurnost informacijskih sustava s preko 150.000 članova, nositelja najprestižnijih neovisnih stručnih certifikata u ovom području.
  • Raspored i način održavanja nastave može se prilagoditi zahtjevima polaznika studenata (fizičko ili online prisustvovanje).

Polaznici studijskog programa bit će završetkom studija spremni za obavljanje najodgovornijih poslova u području sigurnosti informacijskih sustava, a to je upravo ono što danas u uvjetima ubrzane digitalne transformacije svakoj organizaciji nužno treba.

Sveučilišni specijalistički studiji smatraju se dijelom koncepta cjeloživotnog obrazovanja, a njima se, prije svega, povećavaju stručna znanja, vještine i kompetencije. Tako da studenti mogu bez polaganja svih ispita te izrade i obrane završnog specijalističkog rada, dobiti potvrdu (certifikat) o apsolviranom obavezama studijskog programa kao dijelu cjeloživotnog obrazovanja.

Studij „Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava“ mogu se izravno upisati pristupnici koji su završili odgovarajući sveučilišni diplomski studij iz područja društvenih, tehničkih ili prirodnih znanosti u trajanju od osam semestra i imaju 300 ECTS bodova s prosječnom ocjenom 3,5 i višom.

Pristupnicima koji su završili i drugi sveučilišni diplomski studij omogućen je također upis na studij, uz polaganje diferencijskog ispita čiji će sadržaj i opseg ovisiti o završenom diplomskom studiju pojedinog pristupnika (umjesto diferencijskog ispita, mogu se priznati i završeni drugi odgovarajući programi edukacije).

Pristupnici koji ne ispunjavaju ove uvjete mogu upisati poslijediplomski specijalistički studij na način da odaberu predmete, odslušaju i polože predmete ili steknu certifikat, a o čemu će im biti izdana potvrda o položenim predmetima s pripadajućim brojem ECTS-a.

Natječaj za upis na studij je otvoren do 28. veljače 2021. godine, dok se početak nastave predviđa za ožujak 2021. godine.

 

Nastava će se održavati dijelom na hrvatskom, dijelom na engleskom jeziku.

Obzirom na epidemiološku situaciju, bit će moguće pratiti studij u online okruženju. Provedba studija prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji.

 

Mediji o studiju:

Večernji list - Vodeći svjetski program kibernetičke sigurnosti na hrvatskom fakultetu

ICT Business - Suradnja FOI-ja i ISC2 na studiju kibernetičke sigurnosti u Varaždinu

HRT 4 - prilog iz emisije "Studio 4" - Mekovec: Nedostaje tri milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost